Το αγόρι και ο κόσμος

από τον Βασίλη Γιαννάκο

Το αγόρι και ο κόσμοςΤο αγόρι και ο κόσμος είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων του Alê Abreu (2013). Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού παιδιού της επαρχίας που ξεκινά ένα ταξίδι στον σύγχρονο, δυτικό κόσμο, με σκοπό να βρει τον πατέρα του που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικογένεια για να βρει δουλειά.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι ενηλικίωσης. Με αυτή την αφορμή, το φιλμ καταθέτει έναν βαθύ υπαρξιακό προβληματισμό πάνω στην πορεία του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον καπιταλισμό της άνισης ανάπτυξης, της περιβαλλοντικής καταστροφής, του προλεταριάτου, των εκατομμυρίων ανθρώπων που η οριακή τους επιβίωση τους κρατά καθηλωμένους στην ανέχεια, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία της παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής παραγωγής.

Ταυτόχρονα όμως, η ταινία αποτελεί και μια ελεγεία στις οικογένειες των κατώτατων στρωμάτων που αναγκάζονται να χάσουν την οικογενειακή τους ευτυχία πουλώντας την εργατική τους δύναμη, προκειμένου να επιβιώσουν. Τονίζοντας έτσι την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου (αφού αυτοί που μπορούν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν δεν μπορούν να επιβιώσουν, ενώ όσοι έχουν λυμένα τα προβλήματα επιβίωσης η επιφανειακή και υπερκαταναλωτική ζωή τους τους στερεί το συναίσθημα) η ταινία αποτελεί μια βαθιά ανθρώπινη κριτική. Αναγνωρίζοντας τον ανθρώπινο πόνο και ματαιότητα σε όλη τους την έκταση, τελικά διατυπώνεται μια αισιόδοξη κατακλείδα: ο θάνατος δεν αποφεύγεται, ο αγώνας της ζωής είναι δύσκολος· αξίζει όμως να προσπαθείς, κι αν τελικά έχεις καταφέρει να αγαπήσεις και να αγαπηθείς πραγματικά, δηλαδή ανιδιοτελώς, λυτρώνεσαι. Μια ιστορία εξαιρετικά ανθρώπινη χωρίς όμως να γίνεται ουτοπική.

Χρησιμοποιώντας εξπρεσιονιστικά το χρώμα και ένα απλοϊκό, χειροποίητο σχέδιο με ξυλομπογιά, το φιλμ καταφέρνει να περάσει την οπτική του μικρού παιδιού στο θεατή, μια οπτική γεμάτη ευαισθησία, αποπροσανατολισμό και φαντασία. Η πραγματικά όμορφη μουσική, διατηρώντας έναν έθνικ προσανατολισμό, καταφέρνει τελικά να δομήσει έναν πανανθρώπινο χαρακτήρα που αφενός ενδυναμώνει την παιδική οπτική της αφήγησης κι αφετέρου στηρίζει την αισιόδοξη (τελικά) στάση του.

Making of…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.